Στην Εναλλακτική Κοινότητα Παρέμβαση λειτουργεί πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο

Κατασκευή Μουσικών Οργάνων

_
Τελικό στάδιο
Αρχικό στάδιο

Στην Εναλλακτική Κοινότητα Παρέμβαση λειτουργεί πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κατασκευής παραδοσιακών μουσικών οργάνων, όπου κατασκευάζονται το bendir, το νταούλι, ο βροχοποιός και το περιστρεφόμενο χειροτύμπανο, το ηπειρώτικο ντέφι, το τύμπανο του ωκεανού και η καλίμπα.

 

Πρόκειται για μια κατάρτιση εστιασμένη στην ελληνική παράδοση, όπου σημαντικό μέρος καταλαμβάνει η οργανοποιεία, καθώς και η συντήρηση ή/και η επιδιόρθωση των μουσικών οργάνων.
Το εργαστήριο κατασκευής μουσικών οργάνων του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, μέσα από ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσφέρεται στους εκπαιδευόμενους κατά καιρούς από επαγγελματίες οργανοποιούς, αποτελεί ιδιαίτερα δημιουργική ενασχόληση για τα μέλη της Εναλλακτικής Κοινότητας παρέχοντας την ευκαιρία ανάπτυξης δεξιοτήτων, ευαισθησιών καθώς και επαγγελματικής κατάρτισης σε πραγματικές συνθήκες εργαστηρίου. Παράλληλα η γνώση έχει μεταλαμπαδευθεί από γενιά σε γενιά στην πάροδο των χρόνων.
Τα μουσικά όργανα που κατασκευάζονται στην Κοινότητα έχουν πιστοποίηση από τον ΕΟΜΜΕΧ από το 2008 στη συλλογή «Ελληνικές Χειροτεχνικές Δημιουργίες» όπου και χορηγήθηκαν τα χαρακτηριστικά σήματα γνησιότητας και χειροτεχνικής αξίας. Αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες των οργάνων βρίσκονται και στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

 

Τα μουσικά όργανα έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς  στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού “Ελληνικός Κόσμος” (Πειραιώς 254), στο πωλητήριο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη  στην Πλάκα, στο Μουσείο Μπενάκη  στην Πειραιώς καθώς και στον εκθετήριο χώρο του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης  (Κυδαθηναίων 17), στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στο κτίριο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ραφήνας.

 

Τα μουσικά όργανα διατίθενται προς πώληση στο ευρύ κοινό.
Παράλληλα η ομάδα κατασκευής μουσικών οργάνων οργανώνει σεμινάρια κατασκευής σε σχολεία, δήμους, πολιτιστικές εκδηλώσεις, πολιτιστικούς φορείς στην Αττική αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

 

Για παραγγελίες και αγορά μουσικών οργάνων μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία του Προγράμματος

στο τηλ 210 3300779

Για να παραγγείλετε κάποιο από τα χειροποίητα μουσικά όργανα του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ παρακαλούμε επικοινωνείστε μαζί μας στo τηλέφωνo 210 3300779 ή στην ηλεκτρονική δ/νση info@kethea-paremvasi.gr 

Δερματοτεχνία
Δερματοτεχνία

Δερματοτεχνία

_

H δερματοτεχνία προσφέρει ακόμη μία καλλιτεχνική διέξοδο για τα μέλη του προγράμματος, μαζί με την κατασκευή μουσικών οργάνων. Στην Κοινότητα λειτουργεί εργαστήριο δερματοτεχνίας όπου κατασκευάζονται χρηστικά αντικείμενα όπως σημειωματάρια και καπνοθήκες. Η αρχική εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από τη Σχολή ΑΣΚΑΡΔΑΜΥΚΤΙ ώστε το εργαστήριο να αποκτήσει ένα θεωρητικό αλλά και πρακτικό υπόβαθρο στις γνώσεις του. Τα δερμάτινα είδη που κατασκευάζονται είναι προς πώληση στις εκδηλώσεις του προγράμματος ή του Συλλόγου Οικογένειας και τα έσοδα καλύπτουν αγορές για τη λειτουργία του εργαστηρίου.

Δημιουργικά Εργαστήρια

Ομάδα Φωτογραφίας

_

Η ομάδα φωτογραφίας του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ασχολείται τόσο με την αναλογική φωτογραφία μέσω πλήρους εξοπλισμένου σκοτεινού θαλάμου, όσο και με την ψηφιακή, με την χρήση ειδικών προγραμμάτων ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τα μέλη της ομάδας αναλαμβάνουν με την καθοδήγηση του επιμορφωτή φωτογράφου διάφορες φωτογραφικές εργασίες τις οποίες δουλεύουν με τις μεθόδους που έχουν διδαχθεί. Ταυτόχρονα γίνονται παρουσιάσεις μεγάλων φωτογράφων για την απαραίτητη πηγή έμπνευσης. Στους στόχους της ομάδας περιλαμβάνεται και η γνωριμία με τη φωτογραφία τεχνητού φωτισμού (studio). Η ομάδα φωτογραφίας έχει οργανώσει καλλιτεχνικές εκθέσεις με κοινωνικά μηνύματα σε μουσεία, πολιτιστικούς χώρους, πνευματικά κέντρα σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Ομάδα Φωτογραφίας

Ομάδα Ζωγραφικής

_

Το σεμινάριο ζωγραφικής είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας με την Εθνική Πινακοθήκη και αποτελεί μια γενναιόδωρη προσφορά της Διοίκησης του Μουσείου, ώστε να έρθουν σε επαφή τα μέλη του προγράμματος με τον χώρο της τέχνης. Επιμορφωτής ζωγράφος υλοποιεί το δίωρο σεμινάριο μαζί με τα ενδιαφερόμενα μέλη, παράλληλα γίνονται και συχνές επισκέψεις των μελών στο Μουσείο της Πινακοθήκης και της Γλυπτοθήκης, αλλά και σε άλλα μουσεία της Αθήνας.
Η ομάδα ζωγραφικής έχει κοσμήσει με τα έργα της εκδηλώσεις του προγράμματος και έχει δημιουργήσει σημαντικές κατασκευές. Τα εργαστήρια καλλιτεχνικών ξεκινούν τη δράση τους από τα μέλη του Συμβουλευτικού Κέντρου σαν προπομπός για την Κοινότητα. Στο Συμβουλευτικό κέντρο κυρίως ασχολούνται με πηλό και κατασκευές με την καθοδήγηση άλλων ζωγράφων.

Ομάδα Decoupage

_

To decoupage αποτελεί μια μεικτή καλλιτεχνική τεχνική, που στόχο έχει την κατασκευή διακοσμητικών αντικειμένων, χρησιμοποιώντας υλικά όπως το γυαλί, το χαρτί ή το ξύλο. Η ομάδα έχει δημιουργήσει διακοσμητικά αντικείμενα για τους χώρους της Κοινότητας αλλά και χριστουγεννιάτικά στολίδια, αποκριάτικές μάσκες και πασχαλινές λαμπάδες προς πώληση όπου διατίθενται στα παζάρια του συλλόγου Οικογένειας.

Σεμινάρια μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής

_

Κατά καιρούς οργανώνονται στην κοινότητα σεμινάρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής από σημαντικούς επαγγελματίες του χώρου. Τα σεμινάρια έχουν στόχο τον εμπλουτισμό των γνώσεων γύρω από τη διατροφή αλλά και τη δημιουργία. Πολλές φορές έχουν σταθεί αφορμή για μετέπειτα σπουδές στο χώρο της μαγειρικής τέχνης αφού βοήθησαν στην ανακάλυψη σημαντικών δεξιοτήτων.

Σεμινάρια δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους

Τα σεμινάρια δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους δημιουργούνται με την καθοδήγηση της καλλιτεχνικής ομάδας ANIMASYROS και στοχεύουν τόσο στην εκπαίδευση σε σύγχρονες τεχνικές δημιουργίας ταινίας, όσο και στην καλλιτεχνική συμμετοχή και επιμέλεια του σεναρίου. Οι ταινίες που έχουν δημιουργηθεί ως τώρα πραγματοποιήθηκαν με την χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ιδρύματος John S. Fafalios. Οι ταινίες παρουσιάστηκαν στο φεστιβάλ Animation που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Σύρο, σε εκδηλώσεις του Προγράμματος καθώς και σε κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας.

_

Ομάδα Θεάτρου

Η δημιουργικότητα στον ελεύθερο χρόνο, η χαρά και η ικανοποίηση που προσφέρει, μπορεί να γίνει αντίδοτο στην παθητικότητα και μια σημαντική στρατηγική ψυχικής θωράκισης για την καθημερινή ζωή. Με αυτή τη σκέψη ξεκίνησε το θεατρικό εργαστήρι. Σκοπός του εργαστηρίου είναι να λειτουργήσει ως πυρήνας έκφρασης, επικοινωνίας και ενδυνάμωσης των μελών της ομάδας. Στο εργαστήρι χρησιμοποιούνται θεατρικές ασκήσεις και παιγνίδια για το ξεκλείδωμα της σωματικής έκφρασης, την εγρήγορση, την παρατηρητικότητα, την επινοητικότητα και τη φαντασία, ξαναζωντανεύοντας εσωτερικές πηγές δημιουργικότητας. Παράλληλα, η δουλειά του εργαστηρίου είναι ένα σύνθετο συλλογικό εγχείρημα που απαιτεί ομαδική δουλειά, συνεργασία και προσωπική δέσμευση απέναντι στην ομάδα. Οι θεατρικές ομάδες έχουν παρουσιάσει δρώμενα σε εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Ομάδα Μουσικής

Με αφορμή την αγάπη για τα μουσικά όργανα δημιουργήθηκε το 2012 το συγκρότημα «Κρουστωδία» με την καθοδήγηση του Κώστα Κωνσταντάτου από το συγκρότημα Encardia. Οι ρυθμοί αφορούν μουσικά ακούσματα από περιοχές της Ελλάδας, της Κάτω Ιταλίας αλλά και όλου του κόσμου.
Τα μέλη της “Κρουστωδίας” συμμετέχουν σε σημαντικές συναυλίες, φεστιβαλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις τραγουδώντας δίπλα σε γνωστά συγκροτήματα.

Ομάδα Θεάτρου

Ομάδα δημιουργικής γραφής

Η ομάδα έρχεται να βοηθήσει στη σύνταξη γραπτού λόγου με μια δημιουργική θεώρηση. Στόχος είναι η σωστή έκφραση και η εξωτερίκευση των σκέψεων με έναν τρόπο δημιουργικό ώστε να γεννηθεί μια ιστορία ευχάριστη. Η ομάδα συγγραφής έχει συνθέσει διασκεδαστικές ιστορίες με ήρωες μέσα από τη ζωή.

Αθλητικές ομάδες

_

Στο πλαίσιο της απεξάρτησης από ουσίες, η σωματική άσκηση μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό σύμμαχο υγείας.
Η ένταξη της σωματικής άσκησης στη ζωή επηρεάζει, όχι μόνο τη διαμόρφωση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και μιας θετικής εικόνας του εαυτού, αλλά και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, καθώς θέτουμε και κατακτούμε τους στόχους μας. Η συμμετοχή των μελών στις αθλητικές ομάδες του προγράμματος προτάσσει το ομαδικό πνεύμα, τη συνεργασία, το σεβασμό στους κανόνες και στους συμπαίκτες.

Ομάδα 5Χ5

_

Στις εγκαταστάσεις της Κοινότητας υπάρχει ένα πλήρες οργανωμένο γήπεδο 5Χ5 πλήρως συμμορφωμένο στους κανόνες ασφαλείας.
Το 5Χ5 έχει αγαπηθεί και από τα μέλη της Κοινότητας αλλά και της Επανένταξης αφού έχει λειτουργήσει θετικά στην αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Τα μέλη των δύο ομάδων συμμετέχουν σε τουρνουά με ομάδες εργαζομένων εταιρειών καθώς και με ομάδες θεραπευτικών προγραμμάτων.

Ομάδα Μπάσκετ

_

Το μπάσκετ είναι ακόμα ένα από τα αθλήματα που πραγματοποιούνται στην Κοινότητα. Όπως και άλλα ομαδικά αθλήματα, συνδυάζει τη σωματική άσκηση με την ανάπτυξη της κοινωνικοποίησης και συνηγορεί υπέρ της ψυχικής ισορροπίας και ευεξίας.

Ομάδα
παραδοσιακών χορών

_

Η εκμάθηση των ειδικών τεχνικών των παραδοσιακών χορών, επιτρέπει τη γνώση και κατανόηση των διαφορετικών και ποικίλων ηθών και εθίμων καθώς και μια βαθειά σύνδεση με την παράδοση. Χάρη στη βοήθεια σημαντικών δασκάλων η ομάδα έχει εμφανιστεί σε εκδηλώσεις καθώς και σε φεστιβάλ χορού. Η πρώτη γνωριμία με τους παραδοσιακούς χορούς ξεκινάει ήδη από το Συμβουλευτικό Κέντρο προσφέροντας στιγμές χαράς και ζωντάνιας.

Γενική
γυμναστική

_

Στο πλαίσιο των αθλητικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στη Κοινότητα εντάσσεται και το σεμινάριο της γενικής γυμναστικής. Στόχος είναι η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και η ενδυνάμωση του σώματος.

Καλοκαιρινές
δραστηριότητες

_

Οι δραστηριότητες αυτές καλύπτουν την ευχάριστη περίοδο του καλοκαιριού. Τα αθλητικά σεμινάρια τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο με την καθοδήγηση του γυμναστή μεταφέρονται στη θάλασσα. Σχεδιάζεται μια σειρά από αθλητικές δραστηριότητες και παιχνίδια που στόχο έχουν το δέσιμο της ομάδας και την ευχαρίστηση.