Περιβαλλοντικές και κοινωνικές παρεμβάσεις
Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ της Παρέμβασης
Τα προβλήματα και οι εξελίξεις στην κοινωνία αποτελούν για τα άτομα που συμμετέχουν στο ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ αφορμές μιας γόνιμης διεργασίας που αποσκοπεί στην διοργάνωση περιβαλλοντικών και κοινωνικών παρεμβάσεων.
Τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ συζητούν, μελετούν και αποφασίζουν από κοινού τον σχεδιασμό και τον τρόπο υλοποίησης των παρεμβάσεων, επιζητώντας την συνεργασία φορέων, συλλόγων και πολιτών. Μέσα από τις παρεμβάσεις τα άτομα που συμμετέχουν στο ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ενεργοποιούνται προσωπικά, συνεισφέρουν και αλληλεπιδρούν με την κοινωνία, αποκτούν νέες αξίες και νόημα στην ζωή τους. Μαθαίνουν τις πραγματικές τους δυνατότητες, αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους, εκπαιδεύονται, αγαπούν τον εαυτό τους.
Μέσα από τις παρεμβάσεις τα άτομα που συμμετέχουν στο ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ επανεντάσσονται στην κοινωνία. Οι παρεμβάσεις έχουν καθορίσει και το προφίλ του προγράμματος αλλά και το ιδεολογικό υπόβαθρο.
Από το 1989 έως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση και τη δημιουργία ενός κόσμου με αλληλεγγύη και κατανόηση. Με βάση αυτή την αρχή η Κοινότητα είναι ανοιχτό σύστημα που αποδέχεται τα θετικά ερεθίσματα της Κοινωνίας και παράλληλα τροφοδοτεί την Κοινωνία με τα δικά της θετικά ερεθίσματα.
Στις παρεμβάσεις όλων αυτών των χρόνων συγκαταλέγονται κοινωφελή έργα σε δήμους και σε διάφορες περιοχές, δενδροφυτεύσεις, αναδασώσεις, καθαρισμοί παραλιών, παροχή φροντίδας και απελευθερώσεις άγριων ζώων και πουλιών, ενημερώσεις σε πλατείες και εκδηλώσεις με καλλιτεχνικό χαρακτήρα, συναυλίες, ποδηλατοδρομίες, αγώνες δρόμου, φιλικοί αγώνες ομαδικών αθλημάτων με τη συμμετοχή της κοινωνίας, παρεμβάσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς και ραδιόφωνα με στόχο τη διάδοση μηνυμάτων ζωής, συναυλίες και σεμινάρια κατασκευής μουσικών οργάνων.
Οικολογικές Παρεμβάσεις
Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ που αφορούν την οικολογία διέπουν όλη τη φιλοσοφία του προγράμματος και στοχεύουν στην ενίσχυση του σεβασμού προς το περιβάλλον και στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε περιβαλλοντικά θέματα.
Στις δράσεις οικολογικού χαρακτήρα συγκαταλέγονται οι αναδασώσεις, οι δενδροφυτεύσεις σε περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, αλλά και σε διαμόρφωση χώρων πρασίνου. Οι καθαρισμοί παραλιών του Αργοσαρωνικού και μεγάλων πάρκων της Αττικής αποτελούν σημαντικές παρεμβάσεις στην πορεία των χρόνων.
Η Κοινότητα στο πλαίσιο της ανάδειξης οικολογικής συνείδησης έχει λειτουργήσει και ως σταθμός φροντίδας για υδρόβια και αρπαχτικά πουλιά με τη βοήθεια φιλοζωικών οργανώσεων ώστε να πραγματοποιηθεί η απελευθέρωσή τους.
Οι Βιολογικές καλλιέργειες
Στους χώρους της Εναλλακτικής Κοινότητας στη Ραφήνα διατηρούνται λαχανόκηποι με οπωροκηπευτικά προϊόντα. Για τις καλλιέργειες εφαρμόζονται οικολογικές μέθοδοι που στοχεύουν στην παραγωγή προϊόντων φιλικών στο φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο. Τα προϊόντα που παράγονται από το λαχανόκηπο καλύπτουν εν μέρει τις διατροφικές ανάγκες των μελών της Κοινότητας στα πλαίσια της αρχής της αυτοδιαχείρισης. Τα μέλη της κοινότητας ασχολούνται ακόμη και με τη δημιουργία οργανικού κομποστ, το οποίο μετά λειτουργεί ως φυσικό λίπασμα για τα φρούτα και τα λαχανικά.
Η Κομποστοποίηση
Στην Εναλλακτική Κοινότητα λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα κομποστοποίησης σχεδιασμένο έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η συνολική διαχείριση των βιοαποδομήσιμων φυτικών αποβλήτων της κοινότητας. Κατασκευασμένοι από τα ίδια τα μέλη της κοινότητας βρίσκονται στους χώρους δεκάδες ξύλινοι κάδοι στους οποίους καταλήγουν τα πράσινα απόβλητα που παράγουν οι καλλιέργειες, οι αποψιλώσεις, και οι κουζίνες της κοινότητας. Κατόπιν με τη μέθοδο κομποστοποίησης και την παραγωγή λιπάσματος πραγματοποιείται η ανατροφοδότηση των καλλιεργειών με το φυσικότερο τρόπο.
Η Ανακύκλωση
Πραγματοποιείται ανακύκλωση μαγειρικών ελαίων, χαρτιού, μπαταριών, γυαλιού και πλαστικό με στόχο την δημιουργία νέων προϊόντων. Η ανακύκλωση βρίσκεται στην καθημερινότητα των μελών της Κοινότητας και αφορά την εκπαίδευση σε ένα νέο τρόπο ζωής.
Δράσεις ευαισθητοποίησης έχουν γίνει σε σχολεία, δήμους, συλλόγους, πολιτιστικούς χώρους.
Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για τις βιολογικές καλλιέργειες και την ανακύκλωση έχουν σχεδιαστεί εκπαιδεύσεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων καθώς και σεμινάρια σε ομάδες πληθυσμού τόσο σε ανοιχτές πλατείες αλλά και σε σχολεία με στόχο να μείνει ακέραιη όσο γίνεται η φυσική μας κληρονομιά
Ανανέωση και αλλαγή
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Η κατασκευαστική δράση της Κοινότητας ξεκίνησε από το 1989 όταν τα 22 τότε μέλη της εγκαταστάθηκαν στον Κοινοτικό ξενώνα της Ραψάνης και ένας άνεμος δημιουργίας ξεσήκωσε τότε το χωριό καθώς ξεκίνησαν παρεμβάσεις με κοινωφελή έργα. Τότε δημιουργήθηκαν πλατείες στο χωριό και χώροι για να μπορούν να συναντιόνται κοινωνικά οι κάτοικοι. Από το παρελθόν έως σήμερα οι κατασκευαστικές παρεμβάσεις δίνουν έναν χαρακτήρα ανανέωσης και αλλαγής. Πολλές παρεμβάσεις αφορούν την κατασκευή έργων σε πλατείες, σε παιδικές χαρές, στη δημιουργία χώρων σε ολόκληρες κοινότητες, τη συντήρηση και επιμέλεια πτερύγων νοσοκομείων, σχολείων, ξενώνων, καθώς και κτιρίων που έχουν εγκαταλειφτεί. Άλλοτε ο σχεδιασμός ενός γκράφιτι σε ένα εγκαταλειμμένο κτίριο έρχεται να δώσει μια άλλη ουσία μέσα από το ξεχωριστό μήνυμα που προβάλλεται.


ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Ένα από τα βασικά στοιχεία του προγράμματος είναι οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα εξάρτησης.
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Οι δράσεις ευαισθητοποίησης πλαισιώνονται από καλλιτεχνικές δράσεις με στόχο την έκφραση και μέσω της τέχνης. Τα μέλη του προγράμματος, με τον ενεργό τους ρόλο σε όλες τις δράσεις μεταδίδουν ένα ηχηρό μήνυμα ζωής και δημιουργίας. Οι καλλιτεχνικές ομάδες του προγράμματος συμμετέχουν με εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, θέατρο, προβολές και μουσικά συγκροτήματα. Σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα τα μέλη της κοινότητας σχεδιάζουν παρεμβάσεις με μηνύματα αλληλεγγύης, πολλές φορές μέσα από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.
